Uitleg voor ouders

Scoor een Boek! is een jaarlijks terugkerend leesproject voor kinderen en ouders, dat lezen en sport aan elkaar verbindt. Daarom werken Bibliotheken en Eredivisie clubs samen. Scoor een Boek! kent naast een Schooleditie voor kinderen van groep 5 en 6 óók een Thuiseditie voor het hele gezin.

In de editie van 2019 lezen bijna 14.000 leerlingen in 6 provincies van februari tot en met april zoveel mogelijk boeken (‘scoren’). En thuis kunnen jullie van 25 maart t/m 30 mei aan de slag met de Thuiseditie.

Scoor een boek! Thuiseditie

Hoe werkt de Thuiseditie?

Scoor een boek! Thuiseditie is een spannende competitie voor thuis. Gezinsleden proberen samen door middel van opdrachten om 5 gouden ballen te verzamelen. Daarnaast strijden jullie onderling om de meeste punten.

Wat is het doel van de Thuiseditie?

Samen plezier beleven aan de opdrachten. Zijn sommige opdrachten wat minder geschikt voor jullie gezin? Pas ze dan vooral aan. Het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk gouden ballen te scoren. Dat betekent dat jullie veel weekopdrachten hebben gedaan en daarom recht hebben op de eindbeloning!

Wat is de beloning voor het halen van gouden ballen?

Dat is het leuke van Scoor een Boek! Thuiseditie. Die bepalen jullie zelf! Kies samen met de kinderen een beloning. Want wat is er nu leuker dan scoren en strijden voor een zelfgekozen beloning. Kies bijvoorbeeld een dagje naar het bos, kook iets raars of scoor wat stripboeken. Het maakt niet uit. Jullie bepalen samen de beloning.

Speel ik tegen andere gezinnen?

Nee. We hebben er bewust voor gekozen om het spel binnen het gezin te spelen. Zo is jullie privacy gewaarborgd en kunnen jullie als gezin zelf bepalen of je een opdracht hebt gehaald of niet. Speel- en leesplezier staan immers voorop!

Is de Thuiseditie geschikt voor alle leeftijden?

Ja leuk hè. Het hele gezin kan meedoen. De opdrachten zijn wel gericht op kinderen uit groep 5 en 6, omdat de schooleditie zich ook op deze groepen richt. Daarom geven we voor de jongere kinderen soms tips bij de opdrachten.

Wat zijn punten?

Een punt is een individuele beloning voor het meedoen aan een opdracht.

Hoe verdien ik punten?

Kies een weekopdracht. Bekijk en lees de uitleg. Klik daarna op de namen van de gezinsleden die mee gaan doen aan deze opdracht. Selecteer de namen en klik op ‘scoren maar’. Jullie kunnen nu de opdracht uitvoeren!

Wat zijn Gouden ballen?

Gouden ballen zijn een Teambeloning. Als een team in een week 3 of meer opdrachten heeft voltooid, verdient het team in zijn geheel een gouden bal.

Welke apparaten kunnen we gebruiken voor de Thuiseditie?

De website van de Thuiseditie is geschikt voor smartphone, tablet en computer. Met je e-mailadres en wachtwoord kun je overal inloggen.

Kan ik de opdrachten van de voorgaande weken alsnog doen?

Ja, alle weekopdrachten blijven beschikbaar. Klik in het menu op ‘opdrachten’ om alle weekopdrachten te bekijken.

Wanneer vindt de Scoor een Boek! Thuiseditie plaats?

Je kunt je aanmelden voor de Thuiseditie vanaf maandag 25 maart. De opdrachten zijn wekelijks op vrijdag beschikbaar. Voor de laatste opdrachten, die van week 5, heb je twee weken de tijd. Vanaf vrijdag 17 mei kun je geen opdrachten meer doen en is de eindstand zichtbaar.

Meld je team aan en doe de warming up – beschikbaar vanaf maandag 25 maart

Opdrachten week 1 – beschikbaar vanaf vrijdag 5 april

Opdrachten week 2 – beschikbaar vanaf vrijdag 12 april

Opdrachten week 3 – beschikbaar vanaf vrijdag 19 april

Opdrachten week 4 – beschikbaar vanaf vrijdag 26 april

Opdrachten week 5 – beschikbaar vanaf vrijdag 3 mei

Bekijk en deel de eindstand – beschikbaar vanaf vrijdag 17 mei

Meld je team aan en doe de warming up:
Beschikbaar vanaf maandag 25 maart

Opdrachten week 1:
Beschikbaar vanaf vrijdag 5 april

Opdrachten week 2:
Beschikbaar vanaf vrijdag 12 april

Opdrachten week 3:
Beschikbaar vanaf vrijdag 19 april

Opdrachten week 4:
Beschikbaar vanaf vrijdag 26 april

Opdrachten week 5:
Beschikbaar vanaf vrijdag 3 mei

Bekijk en deel de eindstand:
Beschikbaar vanaf vrijdag 17 mei

Scoor een boek! Schooleditie

Profvoetballers stimuleren kinderen boeken te scoren!

De kinderen worden via videoboodschappen aangemoedigd door spelers van AZ, FC Groningen, FC Emmen, NEC, Heracles Almelo, Go Ahead Eagles, Willem II, RKC Waalwijk, NAC, Helmond Sport, Top Oss en FC Volendam.

Het project wordt in april/mei sportief afgesloten met een voetbalmiddag in verschillende stadions of lokale sportvelden. Daar wordt ook de eindscore per voetbalclub bekend gemaakt: hoeveel boeken hebben de leerlingen samen gelezen? Na 20 mei is de totaalscore van alle gelezen boeken in de editie 2019 bekend.

Scoor een Boek! op school

De Schooleditie bestaat uit 10 weken waarin het lezen van boeken centraal staat. Tijdens De Aftrap, in februari, bezoekt een medewerker van de Bibliotheek de groep met een topselectie aan boeken, een score-poster én een motiverende videoboodschap van de profvoetballer.

In De Rust praat de medewerker van de Bibliotheek met de klas over de gelezen boeken en bekijken ze de tweede videoboodschap van de speler. Na 9-10 weken boeken ‘scoren’ is het tijd voor Het Fluitsignaal, een sportieve afsluiting waarin ook de eindscore van Scoor een Boek! bekend wordt gemaakt.

Scoor een Boek! in de provincie Groningen

Vijfduizend leerlingen uit de provincie Groningen doen dit jaar mee aan Scoor een Boek!, het sportieve leesproject van de Biblionet Groningen, Groninger Forum en FC Groningen in de Maatschappij. De leerlingen worden dit jaar aangemoedigd door FC Groningen-speler Michael Breij.

Van 14 tot en 17 mei gaan honderden klassen tijdens 8 regionale afsluitingen scoren op het voetbalveld. De bibliotheken maken dan samen met FC Groningen in de Maatschappij het totaal aantal gelezen boeken bekend.